Wat als ik het per ongeluk fout doe of als ik merk dat iemand anders het fout doet?
Een veelgestelde vraag aan leden van onze community is hoe erg het is als iemand het fout doet en wat dan de beste manier is om daarmee om te gaan. Het antwoord hierop kan verschillen per persoon, maar de meesten zijn het eens met onderstaande.
- Fouten maken mag. Mensen moeten wennen aan deze nieuwe voornaamwoorden in het algemeen en helemaal voor personen die zij gewend zijn tot nu toe met andere voornaamwoorden aan te spreken. Leuk feitje: ook non binaire personen moeten hieraan wennen en misgenderen elkaar en zelfs zichzelf soms nog per ongeluk!
- Als je het fout doet en dat direct opmerkt, corrigeer jezelf gewoon meteen zonder extra drama. “Gisteren sprak ik Anne hierover en zij zei dat- Ik bedoel die zei dat…” Bedenk je het pas later? Dan hoef je niets te doen als de persoon in kwestie zelf niet aanwezig was. Als dat wel het geval was en diegene heeft er niets van gezegd, is het netjes om er achteraf nog even kort op terug te komen: “Vanmiddag noemde ik je per ongeluk ‘zij’, sorry. Ik probeer er wel op te letten.” Dat wordt meestal erg gewaardeerd.
- Als je het fout doet en door een ander wordt gecorrigeerd, schiet dan niet in de verdediging*, maar herpak je zin gewoon met de juiste pronouns. “Gisteren sprak ik Anne hierover en zij zei dat-“ “Die, Anne’s voornaamwoord is ‘die’” “Oh ja, dank je, die zei dat…”
- Een lichte ergernis van veel non binaire personen is de situatie waarin een cis-persoon klaagt hoe zwaar diegene het heeft met deze nieuwe, neutrale voornaamwoorden. Een nogal zware, maar niet onterechte comeback die in onze gemeenschap rondgaat, is: “You struggle with pronouns? I struggle with life.” Het is fijn om dat in je achterhoofd te houden: de moeite die het cis-personen kost om genderneutrale voornaamwoorden te gebruiken valt in het niet bij de dysforie die transpersonen ervaren als we gemisgenderd worden. Het is inderdaad even wennen en dat kost tijd, maar probeer te bedenken dat je veel mensen er enorm mee helpt als je bereid bent om die moeite te doen.
- Als je iemand anders een fout hoort/ziet maken, corrigeer diegene dan direct. Daarmee help je de persoon in kwestie enorm en help je de spreker/schrijver ook om te wennen. Ook dit hoeft dus niet heel uitgebreid. Simpelweg de juiste pronoun(s) aanreiken is op dat moment vaak voldoende.
- Het gaat niet alleen om de voornaamwoorden zelf, maar vooral om respect. Natuurlijk heeft het de voorkeur dat je iemands voornaamwoorden juist gebruikt, maar als diegene weet dat je hen respecteert, de intentie er is en je je best doet en jezelf blijft corrigeren, dan zal een sporadische vergissing worden vergeven.