Bronnen
Deze website is geinspireerd op en gestructureerd naar het Engelstalige MyPronouns.org. Delen van de tekst op deze website zijn vertaald van deze bron, of overgenomen uit de “Eerste Hulp bij Genderneutrale Voornaamwoorden” van de GSA van de Hogeschool Utrecht. Deze site is het werk van een lid van deze GSA, maar heeft (vooralsnog?) geen officiele affilliatie met de GSA of de Hogeschool. De afbeelding op de begin-pagina is afkomstig van Unsplash. De website is gegenereerd met Hugo, met de vormgeving gebaseerd op het contrast-hugo thema. De favicon is Progress Pride Flag (CC-BY-SA 4.0 Daniel Quasar), omgezet door David Jones en beschikbaar gesteld onder de MIT Licence.
Waarom deze site?
Deze site is bedoeld als bron voor mensen die meer willen weten over inclusief gebruik van persoonlijk voornaamwoorden, en als praktisch hulpmiddel om naar te verwijzen als je zelf je voornaamwoorden deelt. Deze website probeert zoveel mogelijk aandacht te geven aan verschillende perspectieven. Het gebruik van voornaamwoorden is echter erg persoonlijk, waardoor het goed kan zijn dat jij, of iemand in jouw omgeving, een net ander perspectief hebt. Ik nodig je dan ook uit om je naast deze website verder te verdiepen om te leren wat voor jou persoonlijk werkt, en voor de mensen in jouw omgeving.
De website gebruikt de termen “persoonlijke voornaamwoorden” en “gender-neutrale voornaamwoorden” door elkaar. De eerst term is gramaticaal in oorsprong, en onderscheid persoonlijke voornaamwoorden van bijvoorbeeld vragende voornaamwoorden. De term slaat niet op een privaat aspect: persoonlijke voornaamwoorden zijn doorgaans openbaar om hun gebruiksfunctie mogelijk te maken.
De term gender-neutrale voornaamwoorden duidt erop dat de voornaamwoorden niet onlosmakelijk met gender verbonden hoeven te zijn. Hoewel voor veel mensen hun gender en voornaamwoorden samenhangen is dit niet universeel. Hoewel “zij/haar” doorgaans als vrouwlijk wordt gezien, “hij/zijn” als mannelijk, en “die/diens” en “hen/hun” als gender-neutraal, kunnen mensen er voor kiezen als man of vrouw “die/diens” te gebruiken, of non-binaire mensen ervoor kiezen “hij/zijn” of “zij/haar” te gebruiken. Dit kan zowel om persoonlijke redenen als vanuit maatschappelijk oogpunt.
Met “gebruiken” van voornaamwoorden (iemand gebruikt “zij/haar” voornaamwoorden) wordt in deze context bedoelt dat dit de voornaamwoorden zijn die gebruikt dienen te worden om deze persoon mee aan te duiden, niet welke voornaamwoorden iemand zelf in een zin over anderen gebruikt. Hier is mogelijk een betere zegswijze voor. Ik verkies deze aanpak zelf echter boven termen als “voorkeurs-voornaamwoorden” omdat dit lijkt te impliceren dat iemands voornaamwoorden ter discussie staan (dat staan ze niet).